Pályázatok

Aktuális

Főkedvezményezett neve: CNC-INSTRUMENTS Gépgyártó Betéti Társaság

Konzorciumi partner: PURTECH Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: Nagy méretű, építőipari 3D nyomtató prototípusának fejlesztése

Szerződött támogatás összege: 269 013 540 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 64,642490 %

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.11.30.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00186

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja egy ipari méretű 3D nyomtató kialakítása. Az ötlet lényege, hogy egy nagyméretű prototípus nyomtatóval a megrendelő telkén az alap és a síkbeton elkészítése után a házat 3-4 cm -es rétegenként szálerősítésű betonból felépítik. Az így felépített épület mm pontosságú, minden vezeték, cső, gépészeti szerelvény helye a falban már az építéskor bele kerül. A falszerkezet kialakításával a maximális teherbírás érhető el, minimális falvastagsággal is. A kutatás fejlesztés tárgya a helyszínen egyszerűen telepíthető “prototípus nyomtató” megépítése és a hozzá tartozó software megírása. A projekt végén egy olyan új, eddig még nem létező ipari méretű 3D nyomtató prototípusa készül el, mellyel lehetővé válik, hogy egy megtervezett családi ház 3D nyomtatóval kialakítható legyen.

Szintén a projekt részét képezi azon anyagok (nyomtatható anyagok, segédanyagok, adalékok, színezők) kifejlesztése is, melyek alkalmasak lesznek az ipari méretű 3D nyomtatási technológia gyakorlatba történő átültetésére.

Az egyedi szoftver kifejlesztése, illetve a nyomtatható anyagok kikísérletezése olyan folyamatok, mely teljes új, eddig nem ismert, nem alkalmazott technológiai megoldásokat fognak eredményezni.

A 3D nyomtató kifejlesztése kapcsán 3, egymással szorosan összefüggő, de üzletileg akár el is választható termék, technológia jön létre: 1. 3D nyomtató 2. 3D nyomtató szoftveres támogatása 3. új, nyomtatható alap- és segédanyagcsoport.

Scroll to Top